top of page

Frica de părerea celorlalţi: Oportunitate de creştere spirituală sau închisoare pe viaţă?


Frica de respingere şi de judecată ne blocheaza dezvoltarea şi ne face să ne simţim ca într-o cuşcă.

Deşi avem dorinţa de a ieşi din normele impuse, frica de a fi judecaţi de ceilalţi ne opreşte şi ne taie tot elanul.

Te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea oamenilor sunt nervoşi şi nemuţumiţi? Răspunsul este simplu: Ei nu se simt împliniţi pentru ca nu îşi permit să se exprime autentic. Cu alte cuvinte, ei trăiesc viaţa altcuiva, după convingeri, ţeluri şi obiective dictate de altcineva şi nici măcar nu îşi mai dau seama de acest lucru pentru că treptat au pierdut contactul cu ghidarea interioară. Ei simt în permanenţă disconfort şi tensiune şi au ajuns chiar să creadă că „aşa sunt ei”.

Cine îşi neaga autenticitatea din cauza fricii de reacţiile celorlalţi trăieşte intr-o adevărată inchisoare.

Este simplu: Dacă vrei să trăieşti în libertate, urmează-ţi vocea interioară şi fi sincer cu tine însuţi.

De ce îţi este frică de conflict şi de critică? Ele nu sunt sinonime cu respingerea...

Nu ai de ce să te mulezi după preferinţele celorlalţi doar ca să eviţi durerea provocată de neacceptarea lor. Durearea pe care ţi-o provoci singur prin negarea propriei fiinţe este pe termen lung mult mai dură. Ajungi la un moment dat să nu mai ştii deloc cine eşti de fapt şi ce îţi doreşti cu adevărat.

Permite-ţi să fi cum eşti şi permite-le celorlalţi să fie cum vor. Permite-le să te judece şi conştientizează faptul că judecata lor nu vine dintr-o stare de armonie ci din propriile suferinţe interioare, aşa ca încearcă să îi înţelegi. Probabil că au exact aceleaşi frici ca şi tine, de reacţioneaza aşa.

Realizează că judecăţile şi critica celorlalţi sunt simple opinii generate de experienţe dureroase şi nu adevăruri absolute.

Iar dacă critica lor este totuşi justificată, apreciaz-o şi caută soluţii care duc spre optimizare în loc să te simţi inferior, respins sau judecat.

bottom of page